main-page-icon
menu-button
Valikko
OPETTAJAT JA OHJAAJAT
OPETTAJAT JA OHJAAJAT :: Makukoulu

MAKUKOULU - UUSI PEDAGOGINEN TAPA TUTUSTUA RUOKAMAAILMAAN

Millaiselta näyttää maidon liike lasissa? Miten puolukkahillon tuoksu eroaa puolukoiden tuoksusta?  Mitä eroa on tumman ja maitosuklaan suutuntumassa? Millaiselta herkullinen leipä kuulostaa pureskeltaessa? Mitä perusmakuja maistuu ruisleivässä?

Makukoulu on lapsille suunnattu pedagoginen tapa tutustua monipuoliseen ravitsemukseen. Se perustuu Sapere-menetelmään, jossa lapset perehtyvät ruokamaailmaan kaikkien aistiensa avulla. Lisäksi lasta kannustetaan ilmaisemaan aistimuksiaan ja tutustumaan rohkeasti uusiin ruokiin. Menetelmän avulla voidaan myös lisätä lapsen kuluttajatuntemusta. Tavoitteena on, että lapsi omaksuu monipuolisen ruokavalion ja kasvaa rohkeaksi, itseään ilmaisevaksi ja tietoiseksi kuluttajaksi.

 

Suomessa Sapere-menelmää on kokeiltu hyvällä menestyksellä päiväkodeissa ja peruskouluissa 2000-luvun alusta alkaen. Koulujen kerhotoiminnassa Sapere-menetelmä ei kuitenkaan ole vielä saanut jalansijaa eikä Sapere-menetelmään perustuvaa kerhomateriaalia ollut tuotettu ennen tätä hanketta.

 

 

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena oli tuoda Makukoulu ja Sapere-menetelmä osaksi koulujen kerhotoimintaa tuottamalla Sapere-menetelmään perustuva kerhonohjaajan opas. Opas on jaettu kaikkii suomen kouluihin maksutta sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Tavoitteena on, että kerholaisista tulisi ennakkoluulottomia, itseään ilmaisevia ja tietoisia ruokarikkauksien käyttäjiä, joilla on terve suhtautuminen syömiseen.

Hanke toteuttiin aikavälillä syksy 2009 - kevät 2010 ja se oli osa Makukoulun ABC - hanketta, jota koordinoi Kotitalousopettajien liitto.

Lisätietoja Makukoulusta ja Sapere-menetelmästä


Opinkirjo on tuottanut Makukoulu-hankkeen aikana maksuttoman kerhomateriaalin alaluokkien kerhotoimintaan. Materiaali on saatavilla vain pdf:nä.

 

 

 

Aistien ruokamaailmaan! -opas kerhonohjaajalle (pdf)

 

Aistien ruokamaailmaan -oppaan tehtäväohjeet oppilaille (ppt)

 

 

 

 

 

 

Mitä mieltä olet Sapere-menetelmästä ja Aistien ruokamaailmaan -oppaasta? Anna palautetta!