main-page-icon
menu-button
Valikko
OPETTAJAT JA OHJAAJAT
OPETTAJAT JA OHJAAJAT :: Osallisuuskasvatus :: Nuorten parlamentti

NUORTEN PARLAMENTTI


Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Nuorten parlamenttiin osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.

Nuorten parlamentti -toiminnasta julkaistaan raportit. Lue raportit vuosien 2011-2012 ja 2013-2014 toiminnasta alla olevista linkeistä.

Raportti Nuorten parlamentin toiminnasta 2011-2012. (pdf)

Raportti Nuorten parlamentin toiminnasta 2013-2014 (pdf)

 

Tavoitteet

Toiminnan tavoitteena tukea lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista heille mielekkäisiin asioihin.  (vrt Nuorisolaki 8§)

Kerhotoiminta

Nuorten parlamentti -toiminnan ytimen muodostavat parlamenttikerhot.  Kerhoissa tutustutaan demokratian avainkysymyksiin, ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin yleisesti.

Kerhonohjaajille tuotetaan materiaalia ohjaamisen tueksi.

Kannattaisiko vaikuttaa? (pdf) oppaassa on ideoita parlamentti- ja vaikuttamiskerhon sisällön toteuttamiseen. Tehtäviä voi sisällyttää eri oppiaineiden opetukseen tai koostaa monialaisen oppimiskokonaisuuden oppiaineiden yhteistyönä.

Nuorten parlamentti - politiikkaa ruohonjuuritasolla (pdf) julkaisuun on koottu kaksi kerhoideaa Nuorten parlamentti kerhoille. Virtuaalivarjostaminen on tarkoitettu vuosille, kun kerho valmistautuu Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Politiikan nuuskinta puolestaan opastaa tutustumaan oman kunnan päättäjien toimintaan vuotena, jolloin Nuorten parlamentti ei kokoonnu. Toimittajaoppilaan tehtäväpaketti Nuorten parlamentti -kerhoille (pdf) -julkaisun tarkoituksena on tarjota työkaluja toimittajaoppilaalle. Tutustu kerhoideoihin paremmin avaamalla pdf-tiedosto!

Vuosittain järjestetään kerhoille tarkoitettu kerholaistilaisuus ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta teemasta. 

 

 Päivälehden museolla Helsingissä järjestetään kerholaistilaisuus tiistaina 3.10.2017.

 

Tilaisuuden tavoitteena on työstää luovin menetelmin yhdessä nuorten kanssa teemoja, jotka he kokevat yhteiskunnallisesti merkityksellisiksi. Tavoitteena on samalla hahmottaa, millaisista aiheista tai ilmiöistä nuoret kokevat tarpeen valmistella ja toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia yläkouluissa.

 

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 19.9.2017.

Tuotokset kootaan ja julkaistaan Educa-messuilla 2018.

Tilaisuuden alustava ohjelma

9:00 aloitus, päivän tavoitteet ja työskentelyohjeet

9:15 työskentely alkaa

11:00 lounasta museolla 

11:45 viimeistely ja purku

13:00 Lopetus, miten eteenpäin

Mukaan mahtuu 30 yläkoululaista ohjaajineen. Kohtuulliset matkakustannukset korvataan oppilaiden osalta, ohjaajan matkakustannukset maksaa kunta/koulu. 

 

Tilaisuus on täynnä!

 
Lisätietoa

tiina.karhuvirta[at]opinkirjo.fi

 

Istunto

Toiminta huipentuu joka toinen vuosi järjestettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Silloin kansanedustajat luovuttavat paikkansa 199 oppilasedustajalle. Vain eduskunnan puhemies säilyttää paikkansa. Nuorten suulliset kysymyksen valtioneuvoston jäsenille koskevat laajasti yhteiskunnan eri alueita, kuten opetusta ja koulutusta, työllistymistä, ympäristöteemoja, turvallisuuskysymyksiä ja ihmisoikeuksia.

Nuorten parlamentti kokoontuu eduskunnassa seuraavan kerran 23.3.2018. Ilmoittautuminen päättyy 17.11.2017. Ilmoittautumislomakkeen löydät tästä:

 

https://www.webropolsurveys.com/S/BD13A4A71A6DF10B.par

Nuorten parlamentti verkossa

Nuorten parlamentin löydät eduskunnan ylläpitämältä sivulta https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/Sivut/default.aspx. Osoitteesta löydät Nuorten parlamentti -toimintaan liittyvän ohjeistuksen.

Facebook-sivu löytyy osoitteesta

https://www.facebook.com/pages/Nuorten-parlamentti/110159365740036

Seuraa toimintaa Nuorten parlamentti -blogista.

  

 

 (07.09.2017)