main-page-icon
menu-button
Valikko
OPETTAJAT JA OHJAAJAT
OPETTAJAT JA OHJAAJAT :: Osallisuuskasvatus :: Nuorten parlamentti

NUORTEN PARLAMENTTI

Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Nuorten parlamenttiin osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä. 

Haluatko saada tietoa Opinkirjon osallisuus- ja demokratiakasvatustoiminnoista? Lisää itsesi (nimi, koulun nimi ja sähköpostiosoite) oheisen linkin kautta listalle: bit.ly/demolista

Rekisteriseloste (PDF)

Vietä mielenkiintoinen päivä hyvän journalismin parissa! – Ilmoittautuminen syksyn 2018 kerholaistilaisuuteen on käynnissä 

Ilmoittautuminen tilaisuuteen on päättynyt!

Nuorten parlamentin seuraava kerholaistilaisuus järjestetään 6.11.2018 eduskunnan, Opinkirjon ja Päivälehden museon yhteistyönä. Teemana kerholaistilaisuudessa on vastuullinen journalismi, joka on viime vuosina herättänyt yhteiskunnallista keskustelua, kun valeuutisointi ja sananvapaus ovat olleet pinnalla eri vaalien ja poliittisten kysymysten yhteydessä. 

Päivän aikana kerholaiset tutustuvat hyvään journalistiseen tapaan ja pääsevät antamaan omat ratkaisuehdotuksensa Julkisen sanan neuvostolle tulleisiin kanteluihin. Tilaisuus pidetään Päivälehden museolla Helsingissä, jonka vaihtuvassa näyttelyssä Skandaalista skandaaliin juhlistetaan 50-vuotiasta Julkisen sanan neuvostoa. 

Päivän alustava ohjelma:

 9:30                Ilmoittautuminen alkaa

10:00–10:10    Tilaisuuden avaus

10:10–10:35    Päivälehden museon ja Julkisen sanan neuvoston puheenvuorot

10:35­–11:15     Kouluneuvosto

11:15–12:15     Lounas

12:15–14:15     Kouluneuvosto jatkuu

14:15–14:45     Kouluneuvoston päätösten purku

14:45–15:00    Päätössanat

Muutokset mahdollisia.

Ilmoita koulusi parlamenttikerho mukaan tilaisuuteen oheisen linkin kautta: bit.ly/nupailmo2018. Tilaisuuteen mahtuu noin 30 yläkoululaista ohjaajineen. Ilmoittautuminen päättyy 16.9.2018 ja valinnat mukaan päässeistä tehdään viikolla 38. Paikkojen jaossa huomioidaan ilmoittautumisjärjestys ja alueellinen edustavuus. Yhdestä koulusta voi osallistua enimmillään 4 oppilasta. Kohtuulliset matkakustannukset korvataan oppilaiden osalta, ohjaajan matkakustannukset maksaa kunta/koulu. Kerholaistilaisuus on suomenkielinen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätiedot:
Saana Palamaa, asiantuntija, Kehittämiskeskus Opinkirjo
saana.palamaa@opinkirjo.fi, 050 515 0522

                                                                      

 

Tavoitteet

Toiminnan tavoitteena tukea lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista heille mielekkäisiin asioihin. (vrt Nuorisolaki 8§)

Kerhotoiminta

Nuorten parlamentti -toiminnan ytimen muodostavat parlamenttikerhot. Kerhoissa tutustutaan demokratian avainkysymyksiin, ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin yleisesti.

Kerhonohjaajille tuotetaan materiaalia ohjaamisen tueksi.

Simulaatio valiokunnan työskentelystä

Valiokuntasimulaatio on toiminnallinen, oppilaita osallistava ja oppiainerajat ylittävä demokratiakasvatuksen simulaatiomalli. Simulaatio mukailee löyhästi eduskunnan valiokuntatyöskentelyä ja täysistuntoa.  Oppilaat käsittelevät yhteiskunnallista aihetta valiokunnassa, kirjoittavat siitä mietinnön ja antavat päätösehdotuksensa. Ehdotukset esitellään, niistä keskustellaan ja lopuksi äänestetään kaikkien yhteisessä täysistunnossa.

 Pilotoitu simulaatio on Padasjoen yhtenäiskoulun ja lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Marja-Riitta Tikkalan kehittämä.

 Valiokuntasimulaatio sisältää

  • Opetussuunnitelmaan soveltuvat tavoitteet
  • Toteutusohjeet
  • Aineistot nuorisotyöttömyydestä, nuorten yrittäjyydestä, ilmastonmuutoksesta ja turvallisuudesta
  • Mallimietinnön
  • Ideoita palautteen keräämiseen ja arviointiin
  • Ideoita menetelmän soveltamiseen alakoulussa tai lukiossa 

 

Löydät sen osoitteesta  http://bit.ly/simulaatio2018 .

 

Kannattaisiko vaikuttaa? (pdf) oppaassa on ideoita parlamentti- ja vaikuttamiskerhon sisällön toteuttamiseen. Tehtäviä voi sisällyttää eri oppiaineiden opetukseen tai koostaa monialaisen oppimiskokonaisuuden oppiaineiden yhteistyönä.

Nuorten parlamentti - politiikkaa ruohonjuuritasolla (pdf) julkaisuun on koottu kaksi kerhoideaa Nuorten parlamentti kerhoille. Virtuaalivarjostaminen on tarkoitettu vuosille, kun kerho valmistautuu Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Politiikan nuuskinta puolestaan opastaa tutustumaan oman kunnan päättäjien toimintaan vuotena, jolloin Nuorten parlamentti ei kokoonnu. Toimittajaoppilaan tehtäväpaketti Nuorten parlamentti -kerhoille (pdf) -julkaisun tarkoituksena on tarjota työkaluja toimittajaoppilaalle. Tutustu kerhoideoihin paremmin avaamalla pdf-tiedosto!

Vuosittain järjestetään kerhoille tarkoitettu kerholaistilaisuus ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta teemasta. 

Istunto

Toiminta huipentuu joka toinen vuosi järjestettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Silloin kansanedustajat luovuttavat paikkansa 199 oppilasedustajalle. Vain eduskunnan puhemies säilyttää paikkansa. Nuorten suulliset kysymyksen valtioneuvoston jäsenille koskevat laajasti yhteiskunnan eri alueita, kuten opetusta ja koulutusta, työllistymistä, ympäristöteemoja, turvallisuuskysymyksiä ja ihmisoikeuksia.

Nuorten parlamentti kokoontui eduskunnassa 23.3.2018. 

Nuorten parlamentti -toiminnasta julkaistaan raportit. Lue raportit toiminnasta alla olevista linkeistä.

Raportti Nuorten parlamentin toiminnasta 2011-2012. (pdf)

Raportti Nuorten parlamentin toiminnasta 2013-2014 (pdf)

Raportti Nuorten parlamentin toiminnasta 2015-2016  

 

Nuorten parlamentti verkossa

Nuorten parlamentin löydät eduskunnan ylläpitämältä sivulta https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/Sivut/default.aspx. Osoitteesta löydät Nuorten parlamentti -toimintaan liittyvän ohjeistuksen.

Facebook-sivu löytyy osoitteesta

https://www.facebook.com/pages/Nuorten-parlamentti/110159365740036

Seuraa toimintaa Nuorten parlamentti -blogista.

  

 

 (18.08.2018)