main-page-icon
menu-button
Valikko
OPETTAJAT JA OHJAAJAT

"Tieteilijän työvihko" - Pieneliöiden jäljillä

Tämä kerhokokonaisuus sisältää neljä kehyskertomuksen ympärille nivoutuvaa mikrobiologiaan liittyvää työohjetta ja tutkimuspäiväkirjapohjaa. Kertomuksessa tutustutaan neljäsluokkalaiseen Taaviin, joka mummunsa ”Tieteilijän työvihon” ja salaperäiset tieteilijän lasit löydettyään innostuu katselemaan maailmaa tieteilijän silmin ja kehittämään omia kokeita. Töissä tutustutaan mikromaailmaan bakteeri-, home- ja happamuuskokeiden kautta sekä opetellaan tekemään preparaatteja mikroskoopilla katseltavaksi.

Kunkin kokeen alullepanoon menee noin puoli tuntia. Preparaatin valmistusta lukuun ottamatta kokeet vaativat kuitenkin vähintään muutaman päivän odotteluaikaa ennen tulosten valmistumista. Kukin koe vaatii siis vähintään kaksi erillistä kerhokertaa/oppituntia. Kokeiden seuranta tapahtuu koekohtaisten tutkimuspäiväkirjojen avulla. Tutkimuspäiväkirjat ohjaavat myös pohtimaan kokeiden ennakko-odotuksia ja tuloksia. Töiden toteuttamiseen tarvittavat materiaalit ja välineet luetellaan erikseen kunkin kokeen työohjeessa. Osasta työohjeita on kaksi eri vaihtoehtoa; toinen nuoremmille ja toinen vanhemmille kerholaisille.

Turvallisuus

 


1. Kerhokerta - Kerhon aloitus ja erilaisten juomien vaikutus hampaisiin

Johdatus kerhoon

 

  • kerhon perussäännöt
  • raportointi: Kehyskertomuksessa Taavilla on laboratoriopäiväkirja nimeltä “Tiedon taival”. Kerholaisille voi antaa myös vihot, jotka he nimeävät samoin ja pitävät siinä omaa laboratoriopäiväkirjaansa.

 

4.-luokkalainen Taavi Tietonen löytää ullakolta lautapelin kokoisen puulaatikon. Kirstussa näyttäisi ensisilmäyksen perusteella olevan vain kaksi esinettä. Taavin jännityksestä tutisevat sormet hapuilevat päällimmäisenä olevaa reikäistä ja epämääräisten väriläikkien täplittämään kangastakkia. Valkoisen takin alta ilmestyy pölyn päällystämä kellertävä vihko, jonka kanteen on raapustettu kaunokirjoituksella ”Tiedemiehen työvihko”. Taavi on jo sulkemassa laatikkoa, kun hänen silmänsä osuvat kangastakin povitaskussa roikkuviin puutyöluokan suojalaseja etäisesti muistuttaviin kakkuloihin. Nämä lasit kuitenkin ovat huomattavan vanhat ja mitä ilmeisemmin kotitekoiset: omituiset pyöreät linssit on pihkalla liimattu puukolla veistettyihin puisiin sankoihin. Kakkuloiden ulkonäkö huvittaa Taavia, joka sen kummempia ajattelematta nostaa eriskummalliset lasit pyöreän nenänsä päälle. Ja whhhuuuumhmps!?!

Lue miten Taaville käy. Koko kehyskertomus tässä. Tarina jatkuu jokaisella kerralla ”Tiedemiehen työvihossa”.

1. koe - Hapot hyökkäävät hampaisiin

Työvihossa kerrotaan uudesta Yhdysvalloista tulleesta tuttavuudesta ”kokiksesta”. Mitä tämä juoma on ja mitä siitä tutkimuksissa havaitaan?


2. Kerhokerta - Bakteerin sormenjälki

Taavi lukee Tiedemiehen työvihosta bakteereista, jotka ovat sairastuttaneet erään lapsen. Vihosta selviää myös, että kaikki bakteerit eivät ole haitallisia. Miten bakteerien kasvua voi hillitä?


3. Kerhokerta - Mikroskooppi avaa uuden maailman

Tiedemiehen työvihossa puhutaan uudesta laitteesta, mikroskoopista, jolla voi tarkastella hyvin pieniä asioita. Miltä bakteerien kasvatusviljelmät näyttävät sen läpi?


4. Kerhokerta - Hassut homeet

Viimeisenä Tiedemiehen työvihossa on kirjoitettu antibiooteista. Taavi pohtii omia tietojaan antibiooteista ja huomaa samalla, että on hyvin nälkäinen. Vanhat eväsleivät ovatkin homeessa, mutta mitä mielenkiintoista niistä löytyykään?


Palaute kerholaisilta

Kerhokokonaisuuden päättyessä on tärkeää pyytää kerholaisilta ja huoltajilta palautetta kerhosta. Palautteen avulla saat tärkeää tietoa kerhon onnistumisesta ja voit kehittää kerhoa tulevaisuutta varten.

 

(Päivitetty 2.1.2018)